Inspiratie voor inbound marketing & marketing automation.

Vier basisregels voor een succesvol blog

Geschreven door Leadstreet | 30 april 2014

Een blog starten is geen technische uitdaging. U kan vandaag naar een dienst als Wordpress surfen, en binnen 10 minuten uw blog live hebben. Dat is niet noodzakelijk een goed idee, want enkel een goed uitgedacht blog kan succesvol zijn. Hier zijn vier regels die u in acht moet nemen.

Vier basisregels voor een succesvol blog

1. Luister en deel

Voor u start; begin met luisteren. Kijk wat er gezegd wordt op andere, soortgelijke blogs en forums. Wat zijn de onderwerpen, hoe wordt er gereageerd door anderen? Als een onderwerp u bevalt, reageer dan op de lopende discussies en voeg er uw invalshoek aan toe. Deel zo uw kennis en help mensen. Door veel te geven, gaan anderen vertrouwen in u krijgen en uw expertise leren kennen. Dit levert ook meer reacties op als u wat vraagt aan uw netwerk. Het is niet geven en nemen, maar geven en misschien iets krijgen.

2. Wees persoonlijk

Gebruik de zoekmethoden in de verschillende netwerken om mensen en onderwerpen te zoeken. Begin met het verbinden met mensen die u al kent uit een ander online netwerk of uit uw e-mailadressenlijst; dit werkt het eenvoudigste en wekt vertrouwen. Daarna kan u ook op zoek gaan naar die discussies over onderwerpen waar u ook een interesse in hebt en waar u wat over wilt zeggen.

Als u iemand uitnodigt om uw blog te bezoeken, maakt u de uitnodiging zo persoonlijk mogelijk, zodat de andere persoon zich kan herinneren waar u elkaar van kent . Het is ook leuker om dit soort berichten te ontvangen. Alleen bij goede bekenden kun u volstaan met de standaarduitnodiging, maar ook hier is een persoonlijke noot leuker en aantrekkelijker.

3. Zorg voor sterke inhoud

Als u zelf veel publiceert, wordt u makkelijker gevonden. Het betekent ook dat er veel van u online te vinden is. Bent u daarentegen niet zo actief online, dan kan één negatief berichtje over u in de zoekmachines ervoor zorgen dat mensen een fout beeld van u krijgen, ongeacht of het waar is of niet. Gebruik daarbij uw gezonde verstand en denk na over wat u zegt en doet online. Als u het eenmaal hebt geplaatst, kan u het moeilijk verwijderen. Wilt u niet dat anderen er achter komen, plaats het dan nooit op internet.

4. Maken of kraken

Een blog opbouwen is een werk van lange adem, maar het afkraken kan u in een enkel moment. Één van vaak voorkomende fouten is een gebrek aan tweerichtingsverkeer. Als u alleen maar aan het zenden bent en niet openstaat voor communicatie, haken anderen af. Blogs niet voor niets sociaal. Het draait om de dialoog. Sta open voor reacties van anderen. Let ook op met temperamentvolle reacties.  Als u boos bent op een reactie van iemand, is het slim even te wachten met uw tegenreactie, zodat de emotie minder de bovenhand voert. Het is namelijk lastig om online emoties te lezen. Wellicht bedoelen mensen het anders dan u het begrijpt. Een boze reactie schrijven leidt dan alleen maar tot een heftige reflex aan de andere kant.

Meer over blogs? Lees ook Hoe schrijf ik de perfecte blogpost in 5 stappen.